Ce au în comun Bruno Mars, Ariana Grande și Ed Sheeran? Toți au hituri de sute de milioane de ascultări, care au cucerit planeta, dar care au fost acuzate de plagiat.

Imediat după ce au obținut succesul, s-a trezit câte cineva să spună că i-a fost copiată piesa. Unii artiști au ajuns chiar la tribunal din cauza acuzațiilor de furt intelectual. Dacă la unii versurile sunt problema, la alții linia melodică ar fi copiată. Fie și pentru câteva secunde de ”asemănare”, acești artiști au fost acuzați de plagiat:

Ariana Grande. ”7 rings”, piesa care i-a adus multe recorduri Arianei Grande se pare că îi aduce ghinion la începutul anului. Josh Stone, artistul care a scris și a înregistrat piesa “You Need I Got It” o acuză pe Ariana că s-a inspirat pentru linia refrenului din piesa lui. În timp ce refrenul Arianei sună cam așa: “I Want It, I Got It. I Want It, I Got It”, refrenul piesei lui Josh sună cam așa: “You Need It, I Got It. You Want It, I Got It.”

Lil Nas X și Cardi B. Cei doi au lansat anul trecut piesa ”Rodeo”, iar acuzațiile de plagiat au apărut imediat. Don Lee și Glen Keith DeMeritt III au produs un instrumental căruia i-au dat numele “gwenXdonlee4-142.” În 2017, au introdus instrumentalul într-o piesă numită “Broad Day” pe care au dăruit-o lui PuertoReefa și Sakrite Duexe. Se pare că piesa ”Rodeo” ar avea câteva fragmente din acel instrumental.

Lady Gaga. Steve Ronsen a precizat că trei note din „Shallow” sunt bazate pe melodia lui, „Almost”. ”Mr. Ronsen și avocatul lui încearcă să facă bani ușor pe munca unui artist de succes. Este rușinsos și greșit. O aplaud pe Lady Gaga pentru curajul și integritatea de care dă dovadă susținând artiștii de succs, care se găsesc puși în asemenea situații. Dacă domnul Shirian va continua cu acest proces, Lady Gaga va lupta și va câștiga”, a declarat avocatul artistei.

Katy Perry. Katy Perry a fost dată în judecată pentru câteva probleme referitoare la piesa „Dark horse”, lansată în 2013. Procesul a fost înaintat de un rapper care a fost reprezentat în sala de judecată de avocatul lui, Michael Kahn, care a susținut că artista a trebui să împartă încasările cu clientul lui.

Bruno Mars. Bruno Mars a fost acuzat de plagiat, pentru colaborarea cu Mark Ronson din 2014, la hit-ul "Uptown Funk". O trupă electro-funk, celebră în anii '80 - College, i-a dat în judecată pe cei doi şi le cere drepturi de autor. Formația susține că mare parte din instrumentalul piesei este copiat evident şi deliberat din single-ul lor "Young Girls". Are note identice, ritm, melodie, armonie şi structură la fel.

Ed Sheeran. Ed Sheeran a fost acuzat că a plagiat piesa lui Marvin Gaye din 1973 când a compus hitul său ”Thinking Out Loud”. Procesul a fost intentat la o instanță din New York, iar, potrivit documentelor, Sheeran a copiat aspecte legate de melodie, ritm, armonii, tobe, bass, tempo etc.

Miley Cyrus. Michael May, cunoscut sub numele de scenă Flourgon, a dat-o în judecată pe Cyrus în martie 2018, susținând că piesa "We Can’t Stop" seamănă foarte mult cu un cântec pe care el l-a lansat în 1988, "We Run Things", ajuns pe primul loc în topurile din Jamaica. May a dat în judecată şi casa de discuri a artistei americane, RCA Records, deținută de Sony Corp.

Alicia Keys. Alicia Keyes a fost acuzată de plagiat pentru melodia ”Girl on fire”, de către compozitorul Earl Shuman, care a compus o melodie asemănătoare în 1962, pentru Eddie Holman.

Robin Thicke. În august 2013, Robin Thicke, Pharrell Williams și Clifford Harris au dat în judecată familia lui Marvin Gaye, care le ceruse drepturile de autor pentru că aceștia copiaseră elemente din muzica lui Gaye pe piesa lor „Blurred Lines”. Aceștia au pierdut procesul, cu excepția lui Harris, și au plătit 7,4 milioane de dolari despăgubiri.

Taylor Swift. În noiembrie 2015, Taylor Swift a fost dată în judecată de către Jesse Braham, care susținea că piesa „Shake It Off” are versuri furate dintr-o melodie a sa. La două săptămâni după, plângerea sa a fost respinsă de către judecători.

Demi Lovato. În noiembrie 2015, formația Sleigh Bells a acuzat-o pe Lovato că le-a copiat bucăți din două piese pentru melodia sa „Stars”. În prezent, părțile negociază o înțelegere.

Sam Smith. După lansarea piesei „Stay With Me” în aprilie 2014, fanii legendarei trupe Tom Petty and the Heartbreakers au observat o asemănare cu piesa din 1989 „I Won’t Back Down”.