Nu tot ce zboară se mănâncă și nu tot ce spune că e ”bazat pe fapte reale” chiar e așa. Dar în cazul acestor filme s-au făcut verificări care au arătat că ficțiunea nu prea era ficțiune...

Filmele de groază ne dau tuturor fiori pe șira spinării. Efectele vizuale, sunetele, atmosfera - toate contribuie la suspansul pe care-l creează. Dar și mai înfricoșătoare e ideea că lucrurile acelea chiar s-au întâmplat în realitate.

The Conjuring (2013)

Doi experți în fenomene paranormale merg să investigheze un caz în care o familie este terorizată de o prezență stranie, în casa în care abia s-a mutat. Mulți au pus la îndoială formula ”bazat pe fapte reale”, dar s-au făcut verificări și cazul este exact cum a fost prezentat în film: zgomote, spirite și energii negative au terorizat familia Warren.

 
 

The Exorcism Of Emily Rose (2005)

Un preot este adus în fața judecătorului pentru că a ucis-o pe tânăra Emily, pe care încerca să o exorcizeze. Cazul este unul cât se poate de real, din Germania anului 1976. Și în România a existat un caz asemănător (la Tanacu, iar filmul se numește ”După dealuri”).

 

The Mothman Prophecies (2012)

Un jurnalist își dă demisia de la ziar pentru a investiga niște creaturi zburătoare ciudate. Povestea e reală și s-a întâmplat în S.U.A., în anii 1966-1967.
 

Jaws (1975)

Filmul este bazat pe romanul cu același nume. De la apariția filmului și până acum, s-a tot vehiculat că este inspirat din atacurile rechinilor care au făcut ravagii în New Jersey.

 

A Nightmare on Elm Street (1984)

Un criminal în serie își urmărește victimele prin vis și folosește o mănușă cu lame ca armă. Bărbatul a existat în sudul Asiei și se pare că avea tulburări de somn, pentru care lua medicamente. A fost găsit mort în condiții suspecte, după ce familia lui a auzit niște zgomote ciudate.

 

The Haunting in Connecticut (2009)

O familie este urmărită de fenomene paranormale în propria casă, pe locul căreia fusese un crematoriu înainte. Carmen Reed este numele femeii care a trăit în realitate experiența terifiantă, alături de familia ei.

 

The Exorcist (1973)

Acest film este inclus în aproape toate topurile despre filme de groază. Mai terifiant decât povestea unei mame care încearcă să-și ”vindece” copilul de 12 ani posedat este faptul că se bazează pe un caz real.