Fiecare dintre noi e special şi fiecare are dubioşeniile lui. Iar comportamentul uman, în general, poate fi complicat şi inexplicabil. Probabil nu îi înțelegi pe care râd în situații urâte sau de ce tindem să fim mereu atraşi de persoanele nepotrivite. Toate au o explicație, dar nici asta nu e neapărat bătută în cuie.

Hai să vedem câteva dintre cele mai dubioase lucruri despre corpul şi mintea omului şi posibile explicații.

Oamenii au tendința să mintă mai puțin dimineața

Dacă ai îndoieli legate de ceva, ar trebui să te speli pe mâini. Se pare că acestea dispar cu apă şi săpun pentru că, spun psihologii, te spălatul pe mâini te eliberează şi e ca un nou început.

Tăcerea provoacă situații ciudate. Mai exact, mai mult de 4 secunde de tăcere.

Tresăritul în somn e ceva mai comun decât ai crede. 60-70% dintre oameni o pățesc şi asta e, în general, din cauza stresului, a oboselii sau chiar a consumului prea mare de cofeină. Mai există o teorie potrivit căreia ar fi o reminiscență din moşi-strămoşi, când se dormea în copaci, iar creierul trimitea semnale corpului atunci când exista pericolul unei căderi.

Ştii deja că pielea de pe degetele de la mâini şi de la picioare se încrețeşte sub apă. Iar explicația este că e o "moştenire" de pe vremea când oamenii găseau de mâncare sub apă, şi datorită încrețirii degetelor o puteau apuca mai uşor. Cât despre încrețirea degetelor de la picioare, pe acelaşi principiu, era utilă la deplasarea prin apă.

Când sunt într-o situație neplăcută sau chiar gravă, oamenii au tendința să râdă, iar explicația este simplă: creierul încearcă să ajute restul corpului să depăşească momentul

Oamenii au tendința să fie atraşi de persoanele nepotrivite, care le fac rău. De ce? Pentru că undeva în sinea lor se gândesc că i-ar putea "repara". Mister rezolvat!

Psihopații pot fi recunoscuți după un indiciu simplu: nu cască după ce o face altcineva în preajma lor. Este dovada că o persoană este incapabilă de empatie şi, foarte probabil, agresivă, nepăsătoare, crudă şi impulsivă.

Rotirea ochilor e ca un restart al creierului când încerci să îți aminteşti ceva. Data viitoare când uiți ceva ce voiai să spui, încearcă şi vezi dacă funcționează şi la tine.

În final, avem o explicație pentru #pieleadegaina: e un fenomen fiziologic provocat de contractarea unor muşchi extraordinar de mici ataşați fiecărui fir de păr de pe corp. De obicei se contractă la frig sau la emoții puternice, care provoacă o descărcare de adrenalină. Q.e.d