Să te iei la mişto cu prietenii poate nu pare ceva ieşit din comun şi în mod clar nu trebuie să te superi când se face o glumă pe seama ta. Dar linia dintre simțul umorului şi bătaie de joc este de obicei mult prea subțire ca să îți dai seama când a fost încălcată. De multe ori, cineva e "ciuca bătăilor" într-o gaşcă atunci când vine vorba de glume, iar la polul opus se află de obicei prietenul "alfa", cel în jurul căruia se învârte tot în grupul respectiv. Dar cum îți dai seama când e prea mult? Sau că un prieten a devenit o persoană toxică? De obicei nu prea îți dai seama, pentru că nu vrei să fii prietenul ăla naşpa, care se supără de la o glumă sau care nu ține "la tăvăleală" şi nu ştie să aprecieze o prietenie. Well, cei care ți-ar reproşa aşa ceva s-ar putea să fie chiar acele persoane toxice din viața ta la care, ştim, îți e foarte greu să renunți.

De ce este atât de greu să renunți la prietenii toxici? Hai să vedem.

În primul rând pentru că nu îi recunoşti. Sau nu vrei să recunoşti că sunt "toxici" şi că au ajuns să îți facă mai mult rău decât bine.

Cum să recunoşti un prieten TOXIC şi să nu-l laşi să te influențeze

Apoi ar mai fi şi lucrurile astea:

1. Vă leagă atât de multe lucruri, încât derapajele parcă devin scuzabile.

Ar fi ciudat ca după atâția ani în care ați împărtăşit atât de multe lucruri să "dai papucii" unui prieten, nu? Orice ar face, orice ar spune, parcă are mereu o scuză... De fapt i-o găseşti, recunoaşte! Hai să spunem aşa: nu sunteți într-o relație şi nu vreți să vă comportați ca atare, dar şi aici se aplică două reguli de bază: sinceritatea şi respectul. Ori discutați despre ce vă "roade" şi poate se schimbă ceva, ori tăiați legătura care vă face rău. Da, ştim... Amintirile vă chinuiesc. Dar ele nu sunt niciodată o scuză suficient de bună pentru a continua să accepți în viața ta pe cineva care îți face rău în prezent!

2. Au şi momente bune, nu sunt "bitchy" chiar tot timpul.

Dacă prietenul toxic s-ar comporta mizerabil 24/24, probabil nu ar fi greu să spui "stop joc". Şi tocmai aici e problema: în aceste stări schimbătoare. Pune-ți întrebarea asta: merită să rămâi prieten/ă cu o persoană care e funny, disponibilă când ai chef de distracție sau când ai o problemă, dar care când realizezi ceva parcă îți spulberă toată bucuria cu un comentariu care aproape te face să te îndoieşti de tine?

3. Să te "desparți" de un prieten este ca un eşec personal.

Dacă incluzi pe cineva în categoria "BFF" se presupune că acea prietenie nu se va sfârşi niciodată. Iar dacă se ajunge acolo, în punctul în care lucrurile pur şi simplu nu mai pot continua, ajungi să te gândeşti că poate e vina ta. Well, pe de o parte poate este, dar asta nu schimbă cu nimic starea de fapt şi cu siguranță nu te va face să te simți mai confortabil în relația cu persoana "toxică" din viața ta. Pentru că e clar că nu degeaba ați ajuns în punctul ăsta.

4. Ai ajuns să crezi că meriți să te trateze cu răutate

Prietenii toxici sunt aceia care îți zdruncină universul sub pretextul că îți vor binele. Nu doar când e nevoie, ci în general. Sunt prietenii care nu se pot bucura cu tine de reuşitele tale, sunt prietenii care îți spun "ți-am zis eu" de câte ori au ocazia şi care în general au mereu ceva răutăcios de spus fix când ți-e lumea mai dragă. O fac natural şi dacă reacționezi urât vor da vina pe tine pentru că ai înțeles greşit. Iar dacă se întâmplă să fii o persoană care nu prea are încredere în ea însăşi, s-ar putea să începi să şi crezi chestia asta despre tine şi să începi să te subestimezi. Ceea ce nu e OK! Răspunde-ți la întrebarea asta: e oare OK să accepți de la un prieten chestii pe care în mod normal nu le-ai accepta de la nimeni?

5. Ţi-e teamă să nu îndepărtezi şi prietenii comuni pe care îi aveți

Te gândeşti că restul prietenilor voştri ți-ar putea pune la îndoială capacitatea de a fi un prieten loial doar pentru că ai tăiat "macaroana" unuia din grup? Well, atunci s-ar putea să nu merite efortul.

6. Ţi-e teamă de singurătate

Uneori permiți unui prieten să devină toxic tocmai pentru că nu ai prea multe legături cu alte persoane; iar el profită de dependența ta față de el. Well, poate tocmai acum o să cunoşti oameni noi, care să te aprecieze aşa cum îți doreşti.