Oricine a gustat măcar o dată în viață o Coca Cola, orice tipă a purtat cu siguranță o rochie neagră şi probabil nu e copil în lume să nu se fi jucat cu plastilină. Dar ştiai că de fapt lucrurile astea au fost inventate cu alt scop decât cel pe care toată lumea îl cunoaşte în zilele noastre?

Punem pariu că o să te surprindem!

Coca Cola este o băutură răcoritoare, dar a fost creată de un farmacist, ca medicament.

Fiertura de nuci de kola şi frunze de coca era dată soldaților răniți în Războiul Civil din America atunci când li se administra morfină, pentru a le întări sistemul nervos. Ulterior a început să comercializeze băutura ca răcoritoare, dar a vândut afacerea, iar noii proprietari au început să folosească frunze de coca din care era extrasă cocaina.

Rochia neagră

Înainte de a fi unul dintre cele mai folosite obiecte vestimentare, rochia neagră era exclusiv un simbol de doliu, iar femeile o purtau cel puțin doi ani după ce pierdeau pe cineva drag. În 1926, Coco Chanel a creat, însă, o linie vestimentară all black, în memoria apropiaților ei decedați. Divele de atunci din lumea filmului s-au îndrăgostit de noul trend şi acesta a devenit ulterior popular în întreaga lume.

Plastilina

Inițial, această cocă lipicioasă a fost creată pentru curățarea tapetului, însă şi-a pierdut utilitatea în momentul în care a apărut tapetul din vinyl, care se putea curăța foarte uşor cu un burete. Totuşi, o rudă a celui care o inventase, educator la grădiniță, s-a gândit că plastilina ar putea fi o jucărie interesantă pentru copii. Şi a avut dreptate. Totuşi, plastilina din ziua de azi nu mai conține detergent, acesta fiind înlocuit cu coloranții care o fac atât de interesantă pentru cei mici.

Tocurile înalte

Au apărut prima oară în Egiptul Antic, iar cei care le purtau, femei sau bărbați, făceau parte din înalta clasă a vremii. La fel, mai târziu, în Europa medievală, tocurile erau semn de apartenență la aristocrație. Acum nu e cazul să îți spunem că pantofii cu toc sunt pe toate drumurile şi sunt purtați de femei indiferent de clasa socială din care fac parte.

Ambalajul cu bule

Ştii folia aia pe care adori să o pocneşti? Ei bine, ar fi trebuit să fie un tapet tridimensional din plastic. Dar ideea nu prea a funcționat, aşa că inventatorii ei au decis că, datorită proprietăților sale, ar fi un ambalaj foarte sigur pentru obiectele fragile. Probabil nu s-au gândit că va fi şi o jucărie antistres pentru unii, dar asta nici nu mai contează.

Slinky

Sigur ştii aceste spirale cu care te-ai putea juca toată ziua dacă ai putea, nu? Well, nu au fost inventate ca o jucărie, ci ca un arc de tensiune util în industria navală. Doar că inventatorul, inginerul Richard T. James, l-a scăpat pe jos şi i s-a părut tare amuzant cum s-a comportat. S-a bucurat ca un copil şi... trrinngg! Aşa au ajuns spiralele Slinky să fie vândute în sute de milioane de exemplare în toată lumea.

Microundele

Mulți folosesc în ziua de azi cuptoare cu microunde, dar puțini ştiu că acestea au fost inventate accidental. Inginerul Percy Spencer testa echipamente radar, când a observat că microundele au topit un baton de ciocolată pe care îl ținea în buzunar. Intrigat, Percy a vrut să vadă şi ce efect au acestea asupra boabelor de porumb şi a făcut popcorn. Ce a urmat, e deja clar pentru toată lumea.