În viață cunoaştem o mulțime de tipuri de oameni. Cu unii rezonăm mai bine, cu alții nu ne înțelegem deloc, unii ne inspiră, alții ne dau "ecran albastru", unii sunt prezențe benefice, alții sunt pur şi simplu toxici.

Cum să recunoşti oamenii toxici din preajma ta? Hai să-ți facem cunoştință cu ei. S-ar putea să fie mai bine pentru tine să îi ții la distanță.

6 diferențe între prietenii adevărați şi cei toxici

Cei care te critică mereu nejustififcat

Cunoşti genul? Sunt aceia care şi când îți fac un compliment îl "asezonează" cu puțin sarcasm sau cu o critică, spun ei, constructivă. Asta dacă nu dau direct cu tine de pământ, pur şi simplu. Cum îi anihilezi? Ori le răspunzi cu aceeaşi monedă (până la urmă te vor lăsa în pace, garantat), ori stai, pur şi simplu, departe de ei.

Victimele eterne

Fie că apelează la tine doar când au o problemă pe care doar tu le-o poți rezolva (chiar dacă poate nu v-ați vorbit/văzut de multă vreme), fie că te încarcă mereu cu problemele lor existențiale şi te caută doar când au nevoie de ceva de la tine, sunt genul de oameni pe care e bine să ştii să-i ții cât mai mult la distanță. Poate ți se pare că ai fi egoist, dar ia-o p'asta: ei nu au niciun regret să te folosească (yep, ăsta e cuvântul), deci...

Negativiştii

OK, puțină prudență nu strică, dar când cineva dă dovadă de un pesimism exagerat, mai ales în legătură cu realizările tale, parcă ți se cam ia, este? Ei sunt în stare să creeze panică în orice situație, oricât de confortabilă ar fi şi s-ar putea să ratezi multe chestii mişto doar pentru că îi laşi să îți strice zenul.

Ipocriții

Cine ar vrea în preajmă oameni cu două fețe? Noi nu şi sperăm că nici tu. În cel mai bun caz astfel de oameni îți pot fi cunoştințe, dar nu îi poți considera niciodată prieteni. Sunt ca nişte şerpi şi nu vor ezita să îți facă rău atunci când vor avea ocazia, chiar dacă vor masca treaba asta cu vreo intenție bună.

Egoiştii

Dacă nu ai avut niciodată astfel de oameni în preajmă, ai avut noroc. Până acum! Când îi întâlneşti, fugi mâncând pământul, mai ales dacă eşti o persoană altruistă în general. Îți vor crea mari probleme şi, poate, mai rău, te vor transforma şi pe tine. Nu de alta, dar uneori e greu să rămâi binevoitor cu oamenii care te folosesc "pe față", iar când ai tu nevoie de ceva îți vor arunca în față un "nu" de toată frumusețea.

Ranchiunoşii

Sunt genul de oameni care îți vor scoate ochii toată viața pentru o greşeală pentru care deja ți-ai cerut iertare, deşi au părut că au trecut peste. Cam nasol cu ei!

Invidioşii

Ei pur şi simplu nu ştiu altceva decât să se plângă că viața lor nu e ca a ta sau ca a altora. Şi genul de oameni care îți vor spune de "n" ori că nu ai cum să-i înțelegi pentru că nu treci prin ce trec ei. Uneori poate chiar aşa e, dar ce e mult strică. Cel mai rău e că ei te vor invidia şi pentru că pur şi simplu ai chef să zâmbeşti şi se vor văita că ei nu pot avea o stare aşa de bună ca a ta. Două cuvinte: vampiri energetici. Te vor seca de orice urmă de energie şi bună dispoziți şi îți spunem noi că nu îi vrei pe lângă tine.

Trişorii

Se pricep de minune să înşele pe oricine, indiferent de relația pe care o au şi pur şi simplu e mai bine să stai departe de ei. Sunt maeştri ai minciunii şi pur şi simplu nu le pasă, în general, dacă acțiunile lor îi rănesc pe alții. Trişorii nu ar trebui tolerați pentru că mai devreme sau mai târziu vor trişa şi cu tine, indiferent de natura relației pe care o aveți. Aşa cum probabil nu ai da o a doua şansă unui partener care te înşală, la fel ar trebui să faci şi cu cei cu care nu ai o relație amoroasă. Nu ai nevoie în viața ta de oameni care ți-ar putea trăda încrederea oricând.