Artiştii mari încep să se înghesuie şi pe la noi prin țară înainte de a se apropia de pensie. Şi nu putem decât să sperăm că va fi la fel şi în anii următori. Aşa că ne-am gândit la un ghid de bune maniere la concerte care ar trebui să fie simplu de respectat. Nu de alta, dar nimănui nu-i place să stea pe lângă gherțoi care strică toată distracția.

Cele mai tari festivaluri la care poți să mergi vara asta în Europa. ZUTOPIA e printre ele

Anul ăsta i-ai văzut la Bucureşti pe Enrique Iglesias, Maroon 5, The Hollywood Vampires, Queen și Adam Lambert. Mai vine şi Rihanna, pe 14 august, în Piața Constituției şi tot acolo ai ZUTOPIA Music Festival, cu headlineri DJ Steve Aoki (15 august) şi Sia (17 august). Pentru amatorii de rock avem Scorpions (16 iulie, Romexpo) sau Muse şi Iron Maiden (29-30 iulie, Rock The City, Piața Constituției). Asta pe lângă multe alte festivaluri tari şi pentru toate gusturile muzicale care vor avea loc prin țară, ca în fiecare an. Ce mai, numai muzică beton şi artişti din lumea bună! Şi sperăm ca în urma lor să nu mai rămână doar discuții despre cozile la bere şi apă.

Dacă după show-urile "huge" din anii trecuți impresia generală a fost că organizatorii sunt de vină pentru tot, poate ar fi momentul să ne uităm şi la lucrurile pe care noi, consumatorii de concerte şi festivaluri, am putea să le facem ca să nu mai rămânem cu gustul ăla sălciu de "hatereală", pe care încercăm să-l tratăm cu neaoşul "ba pe-a mă-tii!" (cu cratimă, da?).

Dacă vrei să te simț bine la concerte şi festivaluri şi să-ți aduci aminte chestii mişto după ce se termină, ia de-aici câteva idei. Nu o să le spunem reguli, că pe alea oricum nu prea le respectă nimeni.

# Du-te din timp la concert, ca să nu intri cu gloata! A se citi "să nu te mai calci în picioare cu lumea la fără 5, disperat că ratezi începutul care oricum nu va fi la fix".

# Poartă-te aşa cum ți-ai dori să se poarte lumea din jur! Dacă toți am face asta, probabil nu am mai ajunge cu berile jumate la prieteni, după ce am stat 30 de minute la coadă.

# Nu te împinge ca pinguinul când îi e frig, dacă nu vrei ca spiritul de turmă să cuprindă pe toată lumea şi să rămâi pe jumătate desculț pentru că sigur te calcă cineva pe picioare.

# Dacă sunt cozi la lichide şi mâncare, nu fii tu ăla care declanşează haosul. Ştii barele alea de la cinema, de la bilete, cu sens unic de intrare şi ieşire? Închipuie-ți că sunt acolo şi stai într-un rând pe lângă să poată trece şi fericiții care au luat bere/apă/suc înaintea ta şi care sigur vor să o bea, nu să o verse pe tine.

# Nu te comporta ca şi cum tu eşti cel mai mare fan de la concertul ăla. Chiar dacă tu crezi asta, mai sunt şi alții care gândesc la fel. Şi nu vrei să vă scoateți ochii pe acolo, ci să vă bucurați, împreună sau separat, de moment.

# Dacă ajungi târziu, nu te înghesui să intri în față printre miile de oameni care au ajuns înaintea ta acolo. Oricum nu o să ajungi departe şi oricum nu o să fii lângă scenă. Deci de ce să împarți coate în stânga şi-n dreapta şi să te sufoci în aglomerație?

EPIC! 8 tipi care arată că e o idee PROASTĂ să-ți ții iubita pe umeri la concert

# Nu te îmbăta! Nu pentru că dăunează sau pentru că nu e frumos. Asta te priveşte! Dar s-ar putea să nu mai înțelegi nimic din concert. Ca să nu mai vorbim că, vara, dacă bei ca porcu' s-ar putea să ți se facă rău, să fii scos pe brațe şi să pierzi toată distracția. Plus că strici momentul şi pentru prietenii tăi. Mai ales dacă-i umpli de "respect" în caz că-ți vine rău şi dai la "boboci". Dacă totuşi ții neapărat să te îmbeți de bucurie că-ți vezi artistul preferat, du-te devreme şi fă-o din timp. Cât nu e aglomerație. Aşa poate te trezeşti până începe concertul şi înțelegi şi tu ceva din el.

# Simte-te bine fără să le strici altora zenul. Dansează ca şi cum nu te vede nimeni, dar conştient de cei din jurul tău. Nu-i înghesui şi mai ales nu-i călca! Nu ştii cine are vreo unghie încarnată şi reacții necontrolate. Toată lumea va fi mai fericită aşa!

# Lasă telefonul din mână! Poți să stai cu ochii în el la orice oră din zi şi din noapte, dar nu de asta ai mers la concert, nu? Un check-in şi un selfie sunt de ajuns. Ăia care-ți tot scriu vor să te facă să ratezi distracția :)) În plus, decât să faci j-de poze şi să îți moară bateria înainte să apuci să mai chemi un taxi la plecare, mai bine te uiți la concert cu ochii şi cu sufletul. Aşa cum vor să facă şi cei din spatele tău, care nu au venit să vadă concertul prin ecranul telefonului tău.

# Încearcă să nu laşi prea mult gunoi în urmă. Nimic nu e mai trist decât priveliştea tip "natură moartă" de după un concert. Chiar dacă sunt oameni plătiți să strângă după tine, nu înseamnă că trebuie să fii nesimțit.

# Când foloseşti budele, simte-te ca acasă. Adică păstrează curățenia! Sigur o să treci de câteva ori pe acolo înainte să pleci şi n-ai vrea să calci fix în ce ai lăsat în urmă. Plus că avem pretenții că până la vârsta asta ai învățat să faci "la țintă" ;)

# La plecare stai cuminte în rând şi nu îi călca pe alții în picioare, că oricum nu găseşti taxi la ieşire. Sau găseşti, dar sigur vor fi fomişti care nu vor să pună aparatul şi fixează prețuri nesimțite, de zici că n-au ieşit în stradă să facă bani, ci să-ți strice ție seara!

11 lucruri pe care trebuie să le ştii când mergi cu cortul la un festival

Bottom line: Organizatorii de concerte, buni sau răi, nu sunt responsabili şi pentru bunul simț sau lipsa lui la plătitorii de bilete. Şi cum mămică-ta probabil a încercat să te crească frumos, nu o face să-i fie ruşine cu tine şi nu o expune înjurăturilor care-ți vor fi adresate, dar care o vizează indirect şi pe ea.

Dacă te numeri printre cei care oricum făceau toate chestiile astea, enjoy the fun şi iartă-i pe nefericiții care nu au aflat încă de ele. Lor le lăsăm asta aici, poate-poate...