Şerban Ghenea s-ar putea să nu-ți spună nimic, dar e un nume pe care de acum încolo ar trebui să-l ții minte! Pentru că este un român care colaborează cu artişti de top pe care îi asculți zilnic la Radio ZU şi îi vezi pe ZU TV, care are în "palmares" 8 premii Grammy şi zeci de hit-uri de No. 1 în cele mai prestigioase topuri din lume. Iar noi îți spunem povestea lui!

Şerban Ghenea s-a născut în 1973, la Roman, dar a găsit succesul în SUA, ca inginer de sunet. La 5 ani familia lui s-a mutat în Canada, iar la Montreal a studiat muzică cât cuprinde, în ciuda împotrivirii părinților, care se temeau că va ajunge un muzicant ambulant căruia oamenii îi vor arunca monede în pălărie. În timpul colegiului a început să cânte într-un grup funk şi R&B şi să se ocupe de sunet la spectacolele de la şcoală. Nu greşim cu nimic dacă spunem că orice avea legătură cu muzica era, pentru el, "Dumnezeu pe pământ".

A lucrat într-un magazin de instrumente, unde, printre altele, schimba coardele la chitare, apoi a început să construiască singur chitare. În 1995 a plecat în SUA, după ce s-a îndrăgostit de o americancă, şi s-a angajat în studioul de înregistrări al lui Teddy Riley, unde s-a făcut remarcat ca inginer de sunet şi a lucrat încă un an, până şi-a deschis propriul său studio.

La începutul anilor 2000 a ajuns să lucreze cu Michael Jackson, căruia i-a făcut aranjamentul muzical la două piese care ar fi trebuit să ajungă pe albumul "Invincible".

Şerban şi-a făcut treaba, dar melodiile nu au mai ajuns în tracklist-ul final al discului lansat în 2001. Au fost, totuşi, incluse, pe albumul "Michael", lansat după moartea megastarului.

După ce a ajuns să lucreze cu regele muzicii pop, Şerban Ghenea şi-a trecut în CV colaborări de succes cu artişti precum Justin Timberlake, Shakira, Katy Perry, Adele, Sia, One Direction Selena Gomez, Thirty Seconds to Mars, Taylor Swift, Zayn, The Weekend, Bruno Mars, Lady Gaga, One Republic, Britney Spears, P!nk şi muuuulți alții (pe care îi găseşti pe site-ul lui, dacă eşti curios).

Din octombrie 2015 până în prezent, Şerban Ghenea a mixat la peste 140 de single-uri şi albume de #1. Asta după ce din noiembrie 2014 până în aprilie 2015, piese purtând semnătura românului au fost, timp de 23 de săptămâni, pe locul 1 în Billboard Hot 100

Shake It Off - Taylor Swift

Uptown Funk - Mark Ronson ft. Bruno Mars

Blank Space - Taylor Swift

În carieră, Şerban Ghenea a avut parte de 16 nominalizări la Premiile Grammy şi de 8 premii:

  • 2003: Best Pop Vocal Album, "Justified" - Justin Timberlake
  • 2004: Best Latin Rock/Alternative Album, "Street Signs" - Ozomatli
  • 2005: Best Alternative Music Album (Latin Grammy), "Street Signs" - Ozomatli
  • 2005: Best Pop Vocal  Album, "Breakaway" - Kelly Clarkson
  • 2006: Album Of The Year (Latin Grammy), "Fijation Oral" - Shakira
  • 2006: Best Engineered Album (Latin Grammy), "Fijation Oral" - Shakira
  • 2011: Best Electronic/Dance Album, "La Roux" - La Roux
  • 2013: Best Pop Vocal  Album, "Stronger" - Kelly Clarkson

Fără să fi primit fizic un Grammy pentru ele, Şerban Ghenea poate fi considerat câştigător şi pentru premiul "Album of the Year" primit în 2016 de Taylor Swift pentru "1989", mixat în întregime de român, şi pentru "Record of the Year" primit în acelaşi an de Mark Ronson şi Bruno Mars pentru "Uptown Funk", care a stat 14 săptămâni pe primul loc în Billboard Hot 100.

Îți spunem din nou: ține minte numele Şerban Ghenea! Sigur o să mai auzi de el!