Deși principalul criteriu pentru cumpărarea unei mașini la mâna a doua este numărul de kilometri înregistrați la bord, mulți șoferi uită să verifice dacă autoturismul pe care au pus ochii a fost implicat într-un accident rutier. Din păcate, nu toți vânzătorii de mașini aduse din străinătate sunt de bună credință, așa că nu ar trebui să neglijezi această supoziție, pe care trebuie să o elimini din discuție, dacă vrei să fii sigur că ceea ce cumperi este o mașină pe care te vei putea baza.

Am pregătit pentru tine trei metode prin care poți verifica sinceritatea vânzătorului cu care ești gata să bați palma, când îți spune că mașina nu a fost implicată în niciun accident. Iată care sunt acestea.

1. Urmărește linia caroseriei

Linia caroseriei poate fi un martor mut al oricărui incident în care un autoturism a fost implicat. Dacă o vei urmări, vei putea observa cu ochiul liber dacă între două elemente ale mașinii, cum ar putea fi aripa și portiera, există diferențe de nivel. Acest lucru ar putea anunța că mașina a fost vopsită, ceea ce poate însemna că a suferit un accident de care actualul proprietar nu vrea să amintească.

Pentru a putea observa dacă există simetrie de nivel între toate componentele caroseriei, va trebui să duci mașina într-un loc luminos și drept. Urmărește liniile mașinii din toate cele patru părți și nu uita să observi și farurile, care trebuie să fie simetrice și cu aceeași distanță între mască, aripi și capotă.

2. Caută posibile urme ale unui impact frontal

Foarte des întâlnite în sezonul rece, impacturile frontale sunt cele din cauza cărora trebuie înlocuite farurile, grila radiatorului sau bara din față, asta, desigur, dacă este vorba de o lovitură cu o intensitate mică sau medie. Când accidentul este unul puternic, pot fi afectate aripile, radiatoarele și chiar lonjeroanele, ceea ce destabilizează structura mașinii. Asta înseamnă că, în cazul nefericit al unui accident în care este posibil să fii implicat, efectele să fie cu mult mai grave.

De cele mai multe ori, când lonjeroanele sunt cele afectate de impact, poate fi vorba și de explozia airbag-urilor, de caseta de direcție stricată sau amortizoare strâmbate.

Uită-te sub capotă, unde ar trebui să găsești un sticker pe elementul din plastic sau metal ce leagă farurile între ele, lipit de producătorul mașinii, pe care este trecut agentul refrigerant din sistemul de climatizare. Dacă nu mai e la locul lui, mai mult ca sigur că au avut loc reparații în această zonă.

Mai poți observa radiatorul și farurile, care, dacă sunt prea bine îngrijite, sunt noi, adică le-au înlocuit pe cele vechi, distruse într-un accident frontal. Nu sări nici peste verificarea lonjeroanelor, pe care trebuie să cauți urme de mastic proaspăt, urme de sudură sau semne suspecte. Dacă găsești ceva în neregulă, caută o altă ofertă de mașină, pentru că aceasta nu îți va crea decât probleme.

3. Inspectează zona airbag-urilor

Când mașina este implicată într-un accident frontal, airbag-urile față se declanșează. Samsarii de mașini nu le mai schimbă cu altele noi, din cauza costurilor ridicate, însă vor schimba planșa de bord cu una de la dezmembrări. În cazul în care cumperi o mașină fără airbag-uri te expui unor riscuri extreme, așa că uită-te cu atenție la bordul autoturismului. Dacă plasticul este într-o altă nuanță de culoare sau dacă acesta este mai aspru la atingere decât restul componentelor din plastic din habitaclu, ar fi indicat să te orientezi către o altă mașină, pentru că aceasta la care te uiți ți-ar putea pune viața în pericol.

Ține cont de aceste sfaturi esențiale atunci când cumperi o mașină la mâna a doua și nu ignora sfaturile de mai sus. Pentru orice alte schimburi de componente auto ai la dispoziție online oferte de preț pentru piese auto BMW, Opel, Audi, Mercedes, Fiat, Ford sau orice altă marcă de mașină ai ales să conduci. Drumuri bune!