Alegerea potrivita a semintelor pentru legumele pe care urmeaza sa le folosesti este extrem de importanta. In acest mod vei fi sigur ca vei avea o cultura roditoare si ca atat investitia financiara, cat si cea a timpului si energiei acordate, nu vor fi in zadar.

Si pentru a face cea mai buna alegere intre semintele de legume hobby si semintele de legume profesionale, iata cateva informatii utile despre acestea.

Ce sunt semintele hobby?

            Semintele de legume de tip hobby sunt folosite in general de catre persoanelor amatoare care se ocupa cu partea de agricultura. Daca te incadrezi printre cei pentru care gradinaritul si plantarea legumelor reprezinta o activitate de recreere sau daca iti doresti sa plantezi cateva legume pentru propriul consum, semintele hobby reprezinta alegerea potrivita.

Folosirea semintelor hobby este indicata pentru culturile in cantitati reduse care sa satisfaca nevoile unei familii. Ele pot fi cultivate atat in gradini si solarii, cat si pe camp. Aceste tipuri de seminte pot fi cumparate din magazinele sau de la standurile destinate in mod special pentru cei care nu cultiva legumele intr-un mod profesional.

Printre avantajele utilizarii semintelor hobby se numara:

  • pretul semintelor de legume hobby este unul accesibil in comparatie cu semintele profesionale;
  • semintele hobby se gasesc in cantitati reduse, fapt care iti permite achizitionarea mai multor tipuri de legume fara a iti ramane produs nefolosit.

Pe de alta parte, printre dezavantajele utilizarii semintelor hobby exista:

  • proces mai lent de crestere a legumelor;
  • negarantarea puterii de germinatie a acestora, ceea ce inseamna ca acestea pot incolti sau nu. Comparativ cu semintele de legume profesionale, sansele ca acestea sa incolteasca sunt mai mici.

            Exemple de seminte de legume hobby:

  • seminte de ardei Brill F1 – acesta este un hibrid de ardei gras, care poate atinge o inaltime cuprinsa intre 130 si 150 de cm. Un plic poate contine intre 50 si 70 de seminte.
  • seminte de tomate Cherrola F1 – fructele au o marime de 15-20 de grame, avand un gust deosebit ceea ce le face excelente pentru a fi folosite in salate. Un plic de produs poate contine aproximativ 35 de seminte.
  • seminte de castravete Barbara F1 – fructele obtinute au o culoare de un verde inchis si sunt fara gust amar. Un astfel de plic poate cuprinde intre 70 si 80 de seminte.

            Ce sunt semintele profesionale

            Semintele de legume profesionale sunt obtinute prin incrucisarea mai multor tipuri de seminte pentru ca semintele rezultate sa fie unele cat mai calitative.

            Semintele profesionale sunt utilizate de catre fermierii pentru care agricultura reprezinta o afacere, iar cultura rezultata trebuie sa aiba un randament ridicat, sa fie uniform si de o calitate inalta. Acest tip de seminte se gasesc in multe magazine cu specific agricol, dar si la producatori sau distribuitori autorizati. Acestia au in general game variate de seminte de legume pentru a satisface nevoile fiecarui agricultor.

            Utilizarea semintelor de legume profesionale include avantaje precum:

- cresterea numarului de seminte care vor rasari;

- producerea unor legume uniforme si calitative;

- cresterea accelerata a legumelor;

- rezistenta mi mare in fata bolilor si a daunatorilor.

            In sens opus, folosirea semintelor de legume profesionale prezinta si cateva dezavantaje precum:

- semintele profesionale sunt vandute in cantitati mari;

- datorita calitatii pe care o asigura, pretul acestor seminte este unul ridicat.

            Exemple de seminte de legume profesionale:

  • Seminte de tomate Ruxandra – fructele au o greutate cuprinsa intre 180 si 200 de grame, cu un gust deosebit. Datorita calitatii acestora, aceste tomate sunt potrivite atat pentru industrializare, cat si pentru a fi consumate in stare proaspata. Un plic contine aproximativ 3000 de seminte.
  • Seminte de castravete Crisan – este un soi de castravete de tip cornichon care prezina fructe scurte si cu o greutate de aproximativ 70 de grame. Aceste seminte prezinta o productivitate sporita, precum si adaptarea usoara la diferitele conditii de cultura.
  • Seminte de ardei gras Barbara –  ardeiul rezultat din aceste seminte are o pulpa groasa si o greutate de aproximativ 200 de grame, cu un aspect deosebit. Aceste seminte se pot gasi atat in ambalaj ce cuprinde 15000 de seminte, cat si un ambalaj de 2000 de seminte.

Sfatul nostru cu privire la tipul semintelor pe care le puteti utiliza

            Alegerea semintelor potrivite este indicat sa fie facuta tinand cont mai multe aspecte precum durata de timp pana la recoltare, rezistenta in fata bolilor si a daunatorilor sau calitatea legumelor pe care le veti obtine.

            Totusi, este recomandat sa aveti in vedere si tipul de cultura pentru care alegeti semintele – daca este cultura personala, de dimensiuni reduse, sau in scopul unei afaceri. Pe de alta parte, daca doriti sa investiti in seminte de legume calitative chiar si pentru cultura personala, puteti alege semintele profesionale pentru a va bucura de un gust deosebit si de o crestere mai rapida.