Odata cu venirea anotimpului cald tot mai multi oameni isi indreapta atentia spre lucrarile de renovare a casei. Indiferent daca este vorba de imbunatatire, modernizare sau adaptare la nevoile locatarilor, aceasta activitate reprezinta o adevarata aventura. Exista o multime de decizii gresite pe care proprietarii de locuinte le pot lua, de la depasirea bugetului stabilit pana la angajarea unei firme nespecializate, care influenteaza negativ intreaga operatiune. Am pregatit cateva sfaturi care te vor ajuta sa iti organizezi activitatea mai bine pentru a evita un proces de renovare complicat.

Planifica etapele procesului de renovare

Renovarea casei necesita un efort considerabil. Pe langa faptul ca investesti timp, bani si multa munca, vei fi lipsit si de confort daca vei sta in locuinta pe perioada lucrarilor. Asadar, este necesar sa stabilesti un program complet daca iti doresti ca proiectul tau sa functioneze fara probleme. Trebuie sa ai o perspectiva de ansamblu asupra tuturor activitatilor de renovare, a costurilor si persoanelor delegate sa indeplineasca sarcinile.

Lucrarile pot viza oprirea infiltratiilor de apa, inlocuirea acoperisului sau a ferestrelor, demolare, instalatii sanitare, termice si electrice, constructii noi, izolare, zugravit, tamplarie fina, vopsitul peretilor, montarea pardoselii sau reamenajare si design. Pentru a evita cat mai multe dintre situatiile care pot periclita procesul de renovare, este important sa planifici fiecare etapa si sa respecti ordinea de efectuare a lucrarilor.

Opteaza pentru materiale de calitate

Pentru a evita orice fel de incidente, este bine sa te informezi corect si sa iei in calcul cheltuielile si riscurile la care te supui, respectiv greselile pe care sa le eviti. Unul dintre lucrurile de care trebuie sa tii cont, daca vrei ca renovarea sa fie durabila, este achizitionarea unor materiale de calitate. Chiar daca vei plati mai mult atunci cand renovezi, pe termen lung exista garantia ca nu o sa ai costuri suplimentare de reparatie si intretinere. In cazul in care nu stii ce trebuie sa alegi, viziteaza mai multe magazine de materiale de constructii, sfatuieste-te cu specialistii de la depozite sau solicita opinia mesterilor angajati pentru a executa lucrarile.

Ia in calcul eventualele situatii neplacute

Indiferent daca bugetul planificat este mare sau mic, costul unei renovari pentru locuinta poate scapa rapid de sub control. Lucrarile de modernizare reprezinta un proiect interesant si placut, insa plin de necunoscute si costuri ascunse. Oricate masuri de siguranta ti-ai lua si indiferent de cat de bine ai analizat situatia inainte de a da start renovarii, nu poti evita pe deplin situatiile neprevazute. Din acest motiv, ai intotdeauna nevoie si de un plan de rezerva. De regula, evenimentele neasteptate inseamna cheltuieli suplimentare, iar daca bugetul tau este la limita, poti opta pentru unul din cele mai bune credite de nevoi personale. Astfel, daca simti ca situatia te depaseste, ai certitudinea ca exista o cale simpla prin care iti poti duce la bun sfarsit proiectul dorit.

Asigura-te ca ai obtinut toate avizele si aprobarile necesare

Inainte de a demara lucrarile de renovare, fii sigur ca ai pus la punct toate detaliile, inclusiv in ceea ce priveste avizele si aprobarile. Nu ignora importanta acestor documente deoarece risti sa fii amendat sau chiar sa fie intrerupte lucrarile. Daca locuiesti la casa, poate fi nevoie de aprobari de la administratia locala pentru extinderi sau modificari structurale ale cladirii. La bloc, exista situatii in care nu poti derula nici o activitate de renovare in apartament fara acordul asociatiei de proprietari. Prin urmare, verifica necesitatea obtinerii anumitor acte pentru a nu intampina probleme pe parcursul lucrarilor.

Exista o multime de provocari cu care te poti confrunta in procesul de renovare a locuintei, insa cheia e sa stabilesti un plan si sa pictezi o imagine de ansamblu asupra a ceea ce iti doresti. Pas cu pas, vei reusi sa renovezi fiecare parte a casei oferindu-i un aspect placut, ordonat si adaptat preferintelor tale.