Iată că s-au sfârșit și Gloabele Înzorzonate (Golden Globes pentru cei care au dat prea târziu drumul la internet) și, așa cum era de așteptat, marea majoritate a premiilor date au fost niște rateuri.

Să le luăm pe rând p-alea care m-au luat cu sughiț și mi-au confirmat că Hollywood-ul este gioco di mano:

Cel mai bun film – Dramă. A câștigat: The Revenant.
Chiar că dramă! Deși știm cu toții că trebuia să căștige Mad Max: Fury Road, iată că a câștigat epopeea prin zăpezi și nămol (nu de la Techirghiol) a lui Alejandro González Iñárritu (care a reușit, până acum, să facă doar un film relativ OK: Amores Perros). Na, se pare că trebuie să-l mai suportăm în continuare.

Cel mai bun actor – Dramă. A câștigat: Leonardo DiCaprio pentru The Revenant.
Nici nu mă așteptam la altceva. Era cel mai evident lucru care s-ar fi putut întâmpla. Nu zic că Leo e actor prost, dar în The Revenant mare lucru n-are ce să joace: se târăște prin zăpadă și mizerie și e asaltat de un urs CGI (nu, nu e violat așa cum se vehicula). Să ne fie cu scuză, dar asta nu prea e actorie. Oricum, probabil că o să-i dea și Oscarul (deși merita mult mai mult pentru The wolf of Wall Street).

Cel mai bun film – Musical sau comedie. A câștigat: The Martian.
Super, a câștigat Marțiganul în loc să câștige filme realmente amuzante. Adică Spy sau Trainwreck. Filmul în care Matt Damon crește cartofi pe Marte nu e nici musical și nici măcar amuzant nu e. Dar, na, doar nu era să dea cineva premiu unor comedii cu personaje feminine în rol principal, nu?

Cea mai bună actriță – Musical sau comedie. A câștigat: Jennifer Lawrence pentru Joy.
Nu am absolut nimic cu J-Law, mi-e tare dragă și e o actriță al dracului de bună, dar 2015 a fost anul lui Amy Schumer și ea ar fi trebuit să câștige tot ce putea câștiga. Hei, e cam cea mai credibilă alcoolică și boarfă asumată de la Hollywood!

Cel mai bun regizor - A câștigat: Alejandro González Iñárritu pentru The Revenant.

Mda. Ce să mai zic: atunci când George Miller (regizorul lui Mad Max) face la 70 de ani un film de acțiune cum nu fac toți de la Hollywood la un loc, e o idee foarte bună să dai premiu unui fanfaron cu nasul pe sus și din cale-afară de insuportabil. Ce bun gust, ce opulență!

Cel mai bun actor într-un serial musical/comedieGael Garcia Bernal pentru Mozart in the jungle.
Nu vă supărați, dar cumva ați văzut serialul The Grinder (nominalizare pentru Rob Lowe la această categorie) la microunde sau la sobă? Păi, Rob Lowe e magistral, pe când Bernal...e și el acolo.

Noroc că a câștigat Lady Gaga, că merita cu vârf și îndesat pentru cât de mișto e în American Horror Story Hotel.

În rest, nimic palpitant, premii vomitive pentru filme vomitive. Lasă că vin Oscarurile. Mai păstrez greață și pentru atunci.

'ai bafă!