Când şi cu cine îți pierzi virginitatea e o decizie importantă pentru cei mai mulți şi sunt câteva lucruri la care ar fi bine să te gândeşti înainte de a face pasul, de la emoții până la tehnică şi până la logistică. Din fericire nu mai trăim vremuri în care informațiile despre sex erau aproape inexistente, aşa că viața ta va fi mult mai uşoară decât a celor care au trecut prin asta înaintea ta.

Uite, totuşi, 5 întrebări la care ar trebui să-ți răspunzi (sincer, evident) înainte de a face pasul.

Sunt cu adevărat gata pentru sex?

Dacă eziți sau nu răspunzi cu un da încrezător, poate ar fi mai bine să nu te grăbeşti. Dacă răspunsul e un "da" clar, citeşte mai departe.

Vreau să fac sex doar pentru că mă simt presat/ă de timp sau de alții?

Pentru mulți faptul că alții de vârsta lor şi-au început deja viața sexuală poate fi o presiune. La fel şi faptul că poate ai o relație cu cineva care are deja experiență la capitolul ăsta şi ți-e teamă că dacă nu treceți la nivelul următor s-ar putea să te părăsească. Sau poate iubi pur şi simplu insistă foarte mult pe acest aspect în ultima vreme şi, din nou, te temi că se va termina dacă nu o faci. Indiferent care e cauza presiunii, trebuie să ştii doar atât: e corpul tău şi decizia trebuie să îți aparțină!

Pun prea multă presiune pe mine cu acest subiect?

Poate ți se pare o întrebare ciudată, dar e posibil ca presiunea să nu vină din exterior, ci chiar din capul tău. Poate te influențează lucrurile pe care le citeşti, lucrurile pe care le auzi de la prieteni şi felul în care tu le proiectezi asupra ta. Poate vrei să te convingi că eşti gata sau poate vrei să îți demonstrezi că nu eşti cu nimic mai prejos decât cei care şi-au început deja viața sexuală sau că eşti suficient de matur/ă. Iar astea nu sunt motive suficient de puternice cum este faptul că ai ajuns în punctul ăla din relație în care pur şi simplu partea cu sexul ar fi un pas pur şi simplu normal.

Sunt pregătit/ă pentru ce urmează?

Odată ce devii activ/ă sexual trebuie să ştii că trebuie să fii responsabil/ă. Trebuie să ştii să te fereşti de BTS şi de sarcini nedorite, dar şi cum să reacționezi în fața unor chestii cum ar fi apropouri bătute de iubi în fața prietenilor voştri (are când eşti la începutul vieții sexuale s-ar putea să nu ți se pară atât de ok) sau faptul că îți va propune să faceți lucruri pentru care tu nu te simți pregătit/ă.

Mă voi simți confortabil cu faptul că am făcut sex dacă după aceea relația se termină?

Se întâmplă uneori ca relația cu primul partener sexual să nu mai țină prea mult după ce ați făcut dragoste. Probabil nu te gândeşti la asta înainte, pentru că mintea şi hormonii tăi îți distrag atenția de la această posibilitate. Nu zicem că aşa trebuie să fie, dar este şi asta o variantă. Şi înainte de face sex poate ar fi bine să te gândeşti la ce ar însemna asta pentru tine.