Bănuim că ştie deja toată lumea la ce şi cum se foloseşte un prezervativ. Exact: îl scoți din ambalaj, îl "montezi" (cu vârful în exterior, da?), treci la treabă, iar la final îl legi şi îl arunci frumos (de preferat nu pe geam, cum se mai poartă pe la unii...). Dacă faci totul cum trebuie, eficiența prezervativelor este de 98%.

Tips&tricks. Cum să alegi corect prezervativul potrivit

Dar, ghici ce! Majoritatea fac câteva greşeli care scad rata de succes undeva la 82%. Yup! Oooops! Aşa am zis şi noi!

Ai crezut că nu prea ai ce să faci greşit când foloseşti prezervativul, nu? Păi hai să vedem care sunt cele mai comune 6 greşeli care se fac. Ca să evităm nişte sarcini neprogramate sau oarece neplăceri cu transmitere sexuală ;)

Nu scăpați de prezervativ imediat după încheierea actului sexual.

Well, ştim că e frumos să mai stați îmbrățişați după finalizare. Dar puteți să luațio pauză de câteva secunde, cât să puteți să scăpați de prezervativ, care nu prea mai protejează pe nimeni când dispare erecția, iar lichidul seminal se poate scurge. Dacă nu aveți vârsta sau cheful să vă gândiți la un copil, pe bune că un asemenea accident v-ar tăia cheful de pisiceală mai tare decât o întrerupere de 20 de secunde.

Îl "mulați" perfect.

Deşi s-ar putea să vi se pară că e normal ca prezervativul să se potrivească "mănuşă", e bine să lăsați puțin loc la vârf. Iar explicația e simplă: nu vreți să dea pe afară în momentul ejaculării! Pont: scoateți aerul din vârf înainte să treceți la treabă, altfel creşte riscul ca prezervativul să se rupă.

Folosiți lubrifiantul greşit.

Unii preferă extralubrifiere, ceea ce e ok, pentru că scade riscul de rupere a prezervativului. Aici cheia succesului este să evitați lubrifiantul pe bază de ulei pentru că acesta poate deteriora prezervativul şi îi diminuează rezistența. Folosiți lubrifiant pe bază de apă sau silicon.

SAFE SEX. 4 greşeli pe care ar fi bine să le eviți când vine vorba de protecție

Puneți prezervativul prea târziu.

Fie că v-ați grăbit să treceți la treabă şi ați uitat, fie că sunteți un pic nehotărâți, fie că preferați să puneți un prezervativ doar înainte de marele final ca să evitați o sarcină... S-ar putea să fie degeaba. E drept, mai bine mai târziu decât niciodată, dar... 1. Riscul de boli cu transmitere sexuală e la fel de mare, pentru că răul ar putea să fi fost deja făcut. 2. Lichidul seminal nu se elimină doar în momentul ejaculării, aşa că s-ar putea să fie deja târziu. Baftă!

Derulezi prezervativul înainte să-l pui.

OK, pentru unii poate să fie mai simplu aşa, dar eistă riscul ca latexul să se rupă mai uşor pentru că astfel îi slăbeşti rezistența. Ideal e să urmați instrucțiunile de folosire ca la carte.

Nu îl verifici înainte de folosire.

Nu, nu e paranoia, dar nu strică să te uiți puțin la ambalaj înainte. Doar ca să te asiguri că nu e perforat, mai ales dacă l-ai ținut pe undeva cu chestii care ar fi putut să-l înțepe. În plus, tot acolo ai şi termenul de valabilitate. NU folosiți un prezervativ expirat!