Sexul este o parte perfect normală a vieții noastre, dar chiar şi aşa este la fel de normal ca unii să nu se simtă atât de confortabil cu subiectul. Nici teoretic, nici practic. No panic! Relaxarea vine cu timpul şi în momentul ăla în care conştientizezi că sexul e ceva de care să te bucuri fără să laşi complexele sau spaimele să te oprească.

Ai oarece jene când vine vorba de sex? Cel mai probabil o să treacă. Până atunci, să ştii că sunt mulți care au fobii legate de sex. Şi astea sunt cele mai comune:

5 chestii dubioase care se pot întâmpla când faci sex vara

Gimnofobia este teama de a sta dezbrăcat sau de a vedea pe cineva dezbrăcat. Ţi se poate părea stupid, dar există. Şi este cauzată de obicei de complexe legate de aspectul fizic sau de teama de intimitate. Care la unii poate fi foarte mare. Vestea bună e că se "tratează". Trebuie doar să îți pui nişte lucruri la punct tu cu tine şi să exersezi ;)

Itifalofobia este teama de a vedea un penis în erecție. Acum, pe bune: probabil fiecare tipă o experimentează la primul raport sexual, dar în general trece. Ciudat e că se manifestă chiar şi la bărbați.

Heterofobia este teama nejustificată de sexul opus în momentele intime. Ceea ce poate fi o problemă când vrei să faci sex cu o persoană de... sex opus. În asemenea cazuri e recomandat să cauți ajutor de specialitate. Sau să afli dacă teama asta nu vine de fapt din faptul că nu îți doreşti neapărat să o faci cu cineva de sex opus.

Erotofobia este, probabil, cel mai des întâlnită şi este spaima de orice fel de sex. Poate fi cauzată de abuzuri din trecut, traume emoționale sau poate apărea în relațiile în care lucrurile nu merg deloc bine.

Eurotofobia este teama de organele genitale feminine şi se întâlneşte atât la persoanele care le au "la purtător", cât şi la bărbați.

Tocofobia este teama de sarcină şi de naştere şi se tratează cu sex protejat şi cu metode contraceptive.

Oneirogmofobia este frica de vise erotice. Ce înseamnă vise frumoase pentru unii, reprezintă coşmaruri pentru alții.