Bacalaureat 2018 intră în ultima sută de metri! Cea mai importantă probă școlară pentru sute de mii de elevi se apropie cu pași repezi. Ne mai despart doar 5 zile de prima probă a examenului de finalizare a studiilor.

 

Din păcate, anul acesta, examenul de Bacalaureat a picat cum nu se poate mai prost și anume în plin campionat mondial de fotbal. De aceea, elevii vor avea încă un factor important de distragere de la învățat și le va mai lua din concentrarea necesară pentru a susține acest examen. În acest sens ne-am gândit să redactăm un model de subiecte pentru examenul de Bacalaureat daca ar fi despre fotbal. Iată cum ar arăta ele :


-Alcătuiti o propoziție afirmativă pornind de la următoarele cuvinte: deposedare, careu, atacant.

-Ilustrează de ce fotbaliștii nu au voie să frecventeze în timp ce sunt în cantonament Hanu Ancuței de Mihail Sadoveanu și prezentați implicațiile nefavorabile și sancțiunile în caz că un antrenor și-ar surprinde lotul petrecând într-un astfel de local.

-Redactează un eseu de 600 până la 900 de cuvinte despre cine crezi ca este jucatorul de fotbal al momentului, Cristiano Ronaldo sau Leo Messi.

- Comentați în termeni fotbalistici acțiunea din poezia "Luceafărul" de Mihai Eminescu.

-Analizați sintagma "Să câștigi meciul e imposibil, dar realizabil" și explicați ce tip de construcție literară a fost folosită în această expresie.

-Comentați la alegere prima repriză dintr-un meci oficial de la cupa mondiala din Rusia și explicați în termeni specifici dacă selecționerul a abordat un sistem de joc defensiv sau ofensiv.

-Găsiți asemănări și diferențe de abordare între relatia dintre Shakira si Pique și personajele Ștefan Gheorghidiu-Ela din românul Ultima noapte de dragoste , întâia noapte de război de Camil Petrescu. Atenție Camil Petrescu, nu Dan Petrescu.

 

Acest articol este un pamflet şi trebuie tratat ca atare.